Loading...

Ce tipuri de pensii vor mai exista, potrivit noii legi a pensiilor 

Display a rewarded ad

Sistemul public de pensii de la noi va fi reglementat, de anul viitor, printr-o nouă lege, ce a fost publicată în această săptămână în Monitorul Oficial. Noua lege a pensiilor reglementează doar patru tipuri de pensii, nu cinci, ca acum. În esență, pensia anticipată fără penalizări dispare, rămânând doar cea cu penalizări.

Legea 360/2023, apărută recent și prin care s-a stabilit modificarea sistemului public de pensii, astfel încât să fie “sustenabil din punct de vedere financiar”, după cum subliniază guvernanții, va mai reglementa doar patru tipuri de pensii. O parte dintre prevederile noii legi se aplică din ianuarie 2024, dar cele mai multe se aplică din septembrie.

Noua lege reglementează, mai exact, următoarele categorii de pensii:

  • pensia pentru limită de vârstă;
  • pensia anticipată;
  • pensia de invaliditate;
  • pensia de urmaș.

Astfel, din 1 septembrie 2024 va mai exista doar un tip de pensie anticipată, în condițiile în care actuala lege a pensiilor (Legea 263/2010) stabilește două tipuri. Practic, noua lege a pensiilor elimină pensia anticipată fără penalizări.

Dar să le luăm pe rând. Pensia pentru limită de vârstă va putea fi cerută, întocmai ca acum, de persoanele care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare.

Apare, totuși, o schimbare legată de vârsta standard de pensionare. Mai precis, vârsta standard de pensionare va fi, din 2035, de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

O altă schimbare importantă este, așa cum spuneam, faptul că se va păstra doar un tip de pensie anticipată. Concret, dacă în prezent există pensia anticipată – fără penalizare și pensia anticipată parțială – cu penalizare, după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor va mai exista doar pensia anticipată cu penalizare.

Viitoarea pensie anticipată se va cuveni cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, prevăzut în anexa nr. 5 (poate fi descărcată de la finalul articolului – n. red.), precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani”, potrivit noii legi.

Valoarea pensiei anticipate se va stabili prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, astfel:

Exact ca în prezent, după îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă automat în pensie pentru limită de vârstă. Totodată, ea se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare.

În cazul pensiei de invaliditate, noua lege a pensiilor prevede că aceasta se va cuveni persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive în sistemul public de pensii, care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi care au capacitatea de muncă afectată din cauza:

  • accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii;
  • altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca.

În fine, regulile pensiei de urmaş se păstrează, adică se va acorda copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.

De asemenea, soţul supravieţuitor va avea dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *